Велика частка травм у харчовій промисловості припадає на досвідчених робітників, які мають стаж роботи більше 20 років. Таку інформацію заявили в Фонді соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України.
Згідно інформації, у харчовій промисловості найчастіше травмуються водії, низько кваліфіковані робітники, оператори та слюсарі.
У більшості випадків порушниками законодавства про охорону праці є саме керівники різного рівня. Що свідчить про необхідність підвищення відповідальності керівників. Відповідальність може бути не лише адміністративною, але й кримінальною.
Кримінальним кодексом України, зокрема, статтею 271, передбачена відповідальність за порушення вимог законодавства про охорону праці.
Санкцією цієї статті передбачена відповідальність у вигляді до двох років обмеження волі за порушення вимог законодавчих та інших нормативно-правових актів про охорону праці. Якщо таке порушення спричинило загибель людей або інші тяжкі наслідки, винні у вчиненні цього злочину можуть бути позбавлені волі на строк до семи років.
Читайте:Фонд Игоря Янковского открыл выставку детских картин в штаб-квартире ООН
У виробництві харчових продуктів, напоїв і тютюнових виробів, роботодавцю важливо звернути свою увагу, зокрема, на такі основні небезпечні та шкідливі виробничі фактори:
- рухомі машини та механізми (конвеєри, вантажні підйомники, автомобільний і залізничний транспорт);
- підвищена запиленість і загазованість повітря робочої зони (можливі при обслуговуванні окремих видів технологічного устаткування);
- підвищені температура і вологість повітря робочої зони (можливі при обслуговуванні варочних котлів та установок, випарних апаратів, при приготуванні миючих і дезінфікуючих розчинів);
- підвищені рівень шуму та вібрації на робочому місці (можливі з обслуговування технологічного устаткування; і під час робіт у котельних, компресорних, насосних і холодильних станціях);
- токсичні хімічні речовини, що використовуються у виробництві.